Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Κωλαγρέται

ΚΩΛΑΓΡΕΤΑΙ
(ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ)

Μια φορά και έναν καιρό ήταν λοιπόν στην αρχαία Αθήνα (μα αρχαία) πριν απ’ τον Σόλωνα και τον Κλεισθένη, οι Κωλαγρέται...*.
Και τι έκαναν αυτοί οι κύριοι;;;
ΕΚΟΒΑΝ ΤΟΝ ΚΩΛΟ!!!
σε όσους φοροαπατεώνες, άρπαγες, κλέφτες του δημοσίου χρήματος, αεριτζήδες, οφσορατζήδες της εποχής και αλλα λαμόγια υπήρχαν τότε στην Αθήνα.
Δεν αστειεύομαι!
Οι κωλαγρέτες πλήρωναν και τους δικαστές - δεν τους λάδωναν – τους πλήρωναν! Γιατί βλέπετε αυτό ήταν το λειτούργημα των κωλαγρετών: Να μαζεύουν τους φόρους και τις διαφεύγουσες εισπράξεις του δημοσίου, όπως τα πρόστιμα,  καθώς και να πληρώνουν τις δαπάνες, όπως τους μισθούς των δικαστών.
Τώρα σαν δημόσιοι λειτουργοί (φορατζήδες) που ήταν είχαν μεταξύ άλλων και το εξής προνόμιο, ένα προνόμιο που το μοιραζόντουσαν μόνο με τις ιέρειες του ελληνικού Πανθέου:
Είχαν το προνόμιο του «αγείρειν τας κωλάς» απο τα θυσιαζόμενα. Ψωροκωσταινιστί είχαν το δικαίωμα να κόβουν και να τρώνε τα κωλομέρια απο ότι σουβλιζόταν ή ψηνόταν για θυσία στους θεούς. Απο κει πήραν και τον τίτλο «κωλαγρέται»!

Μου είναι αδύνατο να μην μπω στον πειρασμό να πιστεύω ότι οι αρχαίοι αθηναίοι δεν τους κόλλησαν αυτόν τον τίτλο σαν παρατσούκλι που ξεκίνησε απο το προνόμιο που είχαν να κόβουν τα κωλομέρια των σφαχταριών και που συμβολικά υποδήλωνε το λειτούργημα που είχαν να κόβουν τους κώλους όσων προσπαθούσαν να κλέψουν το δημόσιο. Αφού οι έλληνες διαχρονικά έχουν διατηρήσει τον χαρακτήρα τους και απο την εποχή του Αριστοφάνη μέχρι την εποχή του Λαζόπουλου είναι αδιαλείπτως βωμολόχοι και σκωπτικοί.

Αχ, ρε κωλαγρέται, που είστε να κόψετε τους κώλους όσων μας έχουν κλέψει;;
Γιατί οι τωρινοί σας συνάδελφοι – οι φορατζήδες- έχουν πάρει εξωάνωθεν (sic) εντολή και ετοιμάζουν τα μαχαίρια τους για να «επιπέσουν επί τας ισχνάς κωλάς ημών των πληβείων» και να αφήσουν απείραχτους όσους τα άρπαξαν και μας έριξαν και στον εξευτελισμό.
Υπογραφή
Ένας ψωροκωσταινίτης


Πηγές (όχι Πυγές, α πα πα!)

* Κωλακρέται ή κωλαγρέται
Είχαν την διαχείριση όλων των οικονομικών ζητημάτων απο την εποχή των βασιλέων (7ος αιώνας), λέγεται ότι το όνομα τους το πήραν «ἐκ τοῦ ἀγείρειν τὰς κωλᾶς» των θυσιασμένων ζώων, απο το κωλή ή κωλά, λέξη που σημαίνει τα οπίσθια. Ο Σόλων διατήρησε αναλλοίωτες τις αρμοδιότητες των κωλαγρετών, ο Κλεισθένης όμως τους αφαίρεσε το δικαίωμα της είσπραξης των φόρων και το παραχώρησε στους Αποδέκτες. Οι κωλαγρέτες διατήρησαν μόνο την αρμοδιότητα να προμηθεύουν τα γεύματα για το Πρυτανείο και να εισπράττουν τα πρόστιμα που απέδιδαν στους δικαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: